18/04/2024

Dvojno kuhinjsko korito – najboljša kuhinjska korita

4 min read
dvojno kuhinjsko korito

Dvojno kuhinjsko korito – zakaj se odločiti zanj?

Dvojno kuhinjsko korito je priljubljeno že od nekdaj. Prva kuhinjska korita so bila dvojna – eno korito je bilo namenjeno čiščenju posode z milnico, drugo pa izpiranju z vodo. Takšna zasnova je praktična in omogoča dober pregled nad posodo. Lahko je kombinirano tudi z odcejalnikom ali drenažnim stojalom, ki je namenjeno sušenju posode. Dvojno kuhinjsko korito je vsekakor dobra izbira, če imate dovolj prostora na pultu in nimate pomivalnega stroja. Za družine in številčnejša gospodinjstva je prav tako optimalna izbira.

Kuhinjska korita

Mnoge moderne kuhinje imajo pomivalni stroj, zato imajo večinoma enojno korito za pomivanje najnujnejšega, npr. pribora, kozarcev in manjših kosov posode.

Enojno korito ne omogoča udobnega pomivanja večjih pladnjev, pekačev in loncev, saj smo pri tem omejeni s prostorom. O dvojnem koritu velja razmisliti tudi v primeru, če veliko pečemo in potrebujemo veliko prostora za čiščenje posode za peko, ki je večjih dimenzij in zavzame preveč prostora v pomivalnem stroju.

Dvojno kuhinjsko korito je vsekakor dobra naložba, o kateri velja razmisliti tudi v primeru, če imate pomivalni stroj. Pogoj je le, da vaša kuhinja ni ravno najmanjša. Dvojno korito omogoča tudi več prostora za pripravo hrane, saj imate vsaj eno korito vedno na razpolago za čiščenje zelenjave. Spomnite se na svežo solato, pravkar pobrano z vrta – pred zaužitjem jo je treba dodobra prebrati plevela in prečistiti zemlje in peska, ki ne sodi na krožnik.

V dvojnem koritu je ta naloga veliko enostavnejša v primerjavi z enojnim. Imate namreč na voljo dovolj prostora za to, da je v enem delu posoda z umazano solato, v drugem delu pa posoda, v kateri zbirate solato, primerno za zaužitje. Kuhinjsko korito je lahko tudi odlična delovna površina. Izbirate lahko med različnimi koriti z rezalnimi ploščami, ki omogočajo rezanje hrane. Tako bo priprava, serviranje in čiščenje hrane potekalo znatno hitreje.

Kuhinjsko korito – nepogrešljiv del vsake kuhinje

Prav nobene kuhinje si ne moremo predstavljati brez tekoče vode, h kateri spada tudi kuhinjsko korito. Ta element je poglavitnega pomena za vsako kuhinjo, ne glede na to, koliko ga uporabljate. Kljub pomivalnim strojem so kuhinjska korita še vedno del naših kuhinj in so pomembna tako kot štedilnik, hladilnik ali kuhinjski pult. Kuhinjsko korito je osnovna oprema vsake kuhinje, vprašanje je le, ali se odločimo za enojno ali dvojno izvedbo.

Na trgu obstajajo kuhinjska korita različnih dimenzij, barv in oblik. Izbiramo lahko tudi med različnimi materiali, od najbolj osnovnega iz nerjavnega jekla, do materialov, kot so granit, tektonit in keramika. Na voljo so v različnih slogih, od modernega do klasičnega, zato lahko brez težav izberemo tisto, ki se najbolj poda stilski zasnovi naše kuhinje.

Ko pomislimo na kuhinjsko korito, se velikokrat spomnimo tradicionalnih korit iz nerjavnega jekla. Ta material je brezčasen, estetski, izjemno higieničen in odporen na različne temperature. S kuhinjskim koritom iz nerjavnega jekla ne morete zgrešiti, pa tudi cenovno so med ugodnejšimi. Ljubiteljem modernega videza pa priporočamo korito iz katerega od sodobnejših materialov. Ti imajo svoje prednosti in omogočajo različne barvne izvedbe.

Kuhinjska korita modernega videza – različni materiali in tipi korit

Granit je material, ki ga odlikujeta estetski izgled in trpežnost. Granitna površina dobro prenaša toploto in zavira razmnoževanje bakterij, zato je zelo primerna površina za kuhinje. Korita iz granita so na voljo v različnih barvah in modelih. Pristašem inovativnosti pa priporočamo tektonit – moderen material, ki navdušuje s svojo trdno in gladko površino. Če želite maksimalno higieno in hkrati sodoben videz, je pravi odgovor kuhinjsko korito iz keramike, ki ima visoko odpornost na praske in je izjemno higienična.

Glede na to, kako je kuhinjsko korito montirano, ločimo več različnih tipov: vsadna korita, slimtop, ploskovgradna in podvgradna. Prvi trije tipi so vgrajeni z vrha, zadnji tip (podvgradni) pa je vgrajen pod pultom. Klasičen način nameščanja korita je od zgoraj – v tem primeru mora biti predpripravljena odprtina na pultu. Takšen način vgradnje nam omogoča široko izbiro različnih slogov in dimenzij korit. Slimtop kuhinjska korita so podobna tradicionalnim vgradnim. Edina razlika je tanjši profil pokrova, zato je prehod med pultom in umivalnikom nekoliko višji.

korita za kuhinjo

Korita, ki so vgrajena pod pult, se najlepše podajo trdnim lesenim ali granitnim površinam. Če ste ljubitelji minimalizma in enostavnih linij, je podvgradno korito prava izbira, saj prehoda med koritom in pultom ni. Zaradi specifičnega gladkega zaključka tega korita je njegovo čiščenje nezahtevno – korito se popolnoma zlije s kuhinjskim pultom. Podoben zaključek dosežemo z vgradnjo korita, ki je ploskovgradno. Zaradi porezkanega roba je ta popolnoma v isti liniji s pultom, zato izgleda, kot da se korito nadaljuje v pult.

Kuhinjska korita so na voljo v številnih različicah in dimenzijah. Enojna in dvojna korita imajo lahko odcejalnik na levi ali desni strani, lahko pa so popolnoma brez njega. Lahko so kvadratnih, pravokotnih, ovalnih ali okroglih oblik. Izbirate lahko dvojna korita z različno velikima koritoma. Vse je odvisno od vaših potreb in prostora, ki ga imate na voljo v kuhinji.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.