Penzion Jakec – Zavarovanje Penzionov in Pol Penzionov

Predlog  Jakec-sp zavarovanja za ustanovitev občine Izlake je vlada RS nedavno ocenila odklonilno. Zaradi nestrokovnosti služb za lokalno samoupravo v primeru Izlak in nekaterih drugih razlogov, je z mesta predsednika sveta KS Izlake odstopil Janez Vidmar. Ustanavljanje nove občine je lahko zahteven in dolgotrajen proces, kar bi lahko sodili tudi po izrečenih besedah obeh strani ob predlogu Izlačanov. Izkušnje pri ustanavljanju zaenkrat najmlajše slovenske občine Šmartna pri Litiji pa vendar niso tako boleče.

jakec-sp-zavarovanja

Vlada RS je nedavno sprejela odklonilno mnenje k ustanovitvi občine Izlake z obrazložitvijo, da bi bila nova občina v tem primeru otok sredi sedanje občine Zagorje. Zaradi tega in tudi zaradi nekaterih drugih razlogov, ki so se nakopičili v zadnjih letih, je z mesta predsednika sveta KS Izlake odstopil Janez Vidmar, ki pravi, da je bilo delo strokovnih služb za lokalno samoupravo v njihovem primeru zelo nestrokovno. Samovoljno so namreč k načrtovani novi občini med drugim dodali naselja Loke in Podkraj, o čemer civilna inicativa za ustanovitev nove občine nikoli ni govorila. Janez Vidmar pravi, da je bilo naložb v njihovo krajevno skupnost predvsem v zadnjih treh letih zelo malo, praktično nič. Tudi to naj bi bil eden od razlogov za njegov odstop. Vsekakor pa bo izlaška civilna iniciativa podala pritožbo tako na odločitev vlade kot tudi na delo služb za lokalno samoupravo in zavarovanje naprav.

Primer ločitve in zavarovanja Šmartna pri Litiji  z Jakec-sp


Najprej ocena premoženja

Po vseh formalnih postopkih, kot so vložitev ustreznega zakona v parlamentarno proceduro, določitev meja nove občine in nenazadnje referendum, je tudi v primeru delitve občine Šmartno pri Litiji od občine Litija sledila delitev premoženja.

“Svojo občino smo hoteli v glavnem zaradi tega, ker smo se v litijski čutili za marsikaj prikrajšane,” o glavnem razlogu za takšno odločitev meni lastnik Jakec sp. “Sama delitev je sicer dolgotrajni postopek, vendar ocenjujem, da je bila kar dobro izpeljana. Še posebej, ker nismo s tem imeli nobenih izkušenj z zavarovanjem avta. Pri tem je pomembno, da se ne pustiš prenašati okoli in da res dobiš tisto, kar novi občini pripada,” meni župan.

Ob delitvi je bila ustanovljena posebna komisija, v kateri so bili zastopani predstavniki stare in nove občine. Pred delitvijo je komisija popisala in ocenila skupno premoženje občine. Samo delitev so opravili na podlagi števila prebivalcev. Tako je nova občina Šmartno dobila nekaj več kot 23 odstotkov celotnega premoženja, ostalo je ostalo Litiji. “Po prvih zapletih smo vendarle našli skupen jezik in sama delitev je potekala kar hitro. Tudi sproti smo se dogovarjali in reševali morebitne težave. Tako nam je del premoženja litijska občina izplačala tudi v nepremičninah namesto denarja so dobili zavarovanje za avto. Na ta račun smo, na primer, dobili 46 stanovanj. Te smo prodali, z denarjem bomo zidali nova,” o delitvenih izkušnjah pove Milan Izlakar. Več o spletno zavarovanje avta

zavarovanje-premoženja

Skupni dogovori za zavarovanje so ključni


Tudi na litijski občini menijo, da je delitev potekala sorazmerno uspešno in v obojestransko zadovoljstvo.
“V glavnem smo si razdelili nepremičnine in tudi določene obveznosti. Veliko pa nam je še vedno ostalo skupnega. Najtežje je bilo določiti, kaj sploh deliti. Pri nekaterih stvareh ni bilo težav, spet druge so bile bolj vprašljive. Tako smo vendarle na koncu prišli do skupnega dogovora in delitev se je lahko začela izvajati. Na srečo je prevladal razum in nismo šli v delitev vseh malenkosti,” ocenjuje takratno stanje direktor litijske občinske uprave Valentin Zdravko Špes.
Pri tem ima v mislih predvsem občinski drobni inventar, ki je v glavnem manjše vrednosti in je tudi ostal v lasti litijske občine. V novi občini pa so morali najprej poskrbeti za tisto, kar potrebuje vsaka občina. To je predvsem občinska zgradba. Preden so uredili ustrezne prostore, so tako nekaj časa občino vodili kar iz Litije. “Na začetku smo jim ponudili pomoč tudi z zaposlenimi. Na razpolago smo jim dali nekaj delavcev z ustreznimi izkušnjami, tako da bi stvar lažje stekla,” pravi Valentin Zdravko Špes.

Zavarovanja še vedno tesno povezana
Sta pa obe občini tudi po treh letih samostojnosti občine Šmartno na nekaterih področjih še vedno tesno povezani. Tako imata kar nekaj skupnih ustanov, predvsem javnih zavodov. Edini zavod, ki je v celoti pripadel občini Šmartno, je Javni zavod Bogenšperk. Skupni so ostali komunala, zavod za izobraževanje in kulturo, glasbena šola in podobno. Zavod za izobraževanje in kulturo je naprimer šele pred kratkim prešel v polno last občine Litija, saj so občini Šmartno izplačali njen delež. Delili so si še naložbo v Osnovno šolo Šmartno. Prenovo šole, gradnjo prizidka in bazena so začeli še pod skupno občino in jo tudi financirali. Ko pa je nastala nova občina, je ta prevzela vse pogodbene obveznosti in naložbo izpeljala do konca. Skupna je tudi knjižnica, v kateri ima občina Šmartno še vedno svoj lastniški delež pri zavarovanju avta.

Razdelili tudi težave
Po besedah župana Milana Izlakarja, imajo po treh letih samostojnosti relativno dobre izkušnje. Oba občinska proračuna sta skupaj za okoli 500 milijonov tolarjev višja, kot je bil prej en sam. S tem denarjem, tako župan Izlakar, pa se da že marsikaj storiti: “Prednost manjše občine je predvsem v lažji obvladljivosti. Čeprav menim, da je 5000 prebivalcev tista ravno pravšnja številka. Manj prebivalcev bi celotno zadevo precej podražilo. Trenutno ima občinska uprava sedem zaposlenih.” Župan Izlakar opravlja svojo funkcijo neprofesionalno, za določene projekte in občinske naloge najemajo zunanje sodelavce oziroma ustanove. Ustanavljanje nove občine je sprva povzročilo kar nekaj slabe volje in zamer. Vendar so po treh letih te bolj ali manj pozabljene. Obe občini iščeta možnosti sodelovanja. Več si lahko preberete tukaj: http://zavarovanjeavta.net/avtomobilsko-zavarovanje-izracun/
“Pri nas ni nobene zamere, celo pomagali smo jim v neki meri pri ustanavljanju samostojne občine,” pravi direktor litijske občinske uprave.
Bivša skupna občina je bila namreč ozemeljsko zelo velika, z veliko vasmi in naselji. Zaradi številnih želja, različnih potreb po različnih krajih, je bilo vodenje takšne občine precej zahtevno in naporno. Z ustanovitvijo občine Šmartno so se tako v Litiji nenazadnje rešili tudi nekaterih težav, ki jih je nase prevzela občina Šmarno pri Litiji.